Simning

Sjöström, snart 15, vill se och lära i OS

Sarah Sjöström, som fyller 15 om en månad, imponerade när sim-SM avslutades i Norrköping på söndagen.

Den storväxta Södertörnsstjärnan, 181 cm och 70 kg, vann 100 m fjäril på 58,55 – bara 17 hundradelar över sitt eget svenska rekord som hon satte när hon skrällvann i EM i Eindhoven för fyra månader sedan.

Sjöström har imponerat på SM, tagit två seniorguld (100 fjäril och 100 rygg) och satt två svenska juniorrekord (100 rygg och 100 fritt). Nu får hon några dagar hemma innan det på lördag bär i väg till hennes livs äventyr.

Sjöström är 13:e på världsårsbästalistan på 100 m fjäril i år. Men tre av dem, två amerikanskor och en australiska, kommer inte till start då varje nation högst får ha två simmare per gren i OS.

Joline Höstman, 19, tog överraskande brons på 100 m bröstsim i EM och är också 13:e i världen. Hon visade också gryende OS-form när hon tog SM-guld på 1.08,35 – nästan sex tiondelar bättre än hennes EM-tid och 56 hundradelar över hennes personbästa. Hanna Westrin var tvåa, slagen med drygt sju tiondelar.

Både Höstman och Sjöström kan med bra simning i OS ta finalplatser. Men när det gäller medaljförhoppningarna – förbundskaptenen Thomas Jansson har satt målet till två medaljer – är det Therese Alshammar och Stefan Nystrand som är de stora hoppen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista