Jerringpriset 30 år

Mogren har inte priset i vardagsrummet

Jerringpriset fyller 30 år och är Sveriges enda idrottsutmärkelse som röstas fram av folket. Själva priset är en skål som består av 15 kg kristall, men var står den ärofyllda tingesten placerad i vinnarnas hem?

Hos skidstjärnan Torgny Mogren står den i gästrummet.

Han berättar att tanken var att ställa den i vardagsrummet tillsammans med Viktoriastipendiets tallrik och Bragdguldet som han vann samma år.

- Men under hockey-VM när Sverige gjorde mål dansade mina grabbar en segerdans och tallriken ramlade och kvar blev bara flisor, så jag har skålen i säkert förvar i gästrummet i stället.

Det var 1993 han fick Jerringpriset, samma år som han vann 5-milen i VM i Falun.

- Det var 50 000 personer där när jag gick i mål. En enorm upplevelse att känna stödet från publiken delat med min egen glädje, säger Mogren om känslorna efter målgången.

- Det kändes fantastiskt att vara bäst och att ha vunnit på hemmaplan kändes extra bra. Att få stå i centrum av allt, det är en känsla alla borde få uppleva någon gång.

Radiosporten
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista