tour de france

Fransmannen Dessel vann bergsetappen

Cyril Dessel, långt efter täten totalt, blev den som stolt korsade mållinjen först av alla efter dagens Tour de France etapp över 16 mil.

Stolt var han eftersom detta var en riktigt riktigt tuff etapp med två enorma stigningar, den sista till toppen över 2 800 meter över havet.

In i båda stigningarna var det tysken Stefan Schumacher mest entusiastisk, men som väntat lyckades han inte hålla undan. Och så småningom kom ett tiotal åkare ikapp, men Schumacher slutförde åkningen med stil och rullade in som åtta.

Segraren Dessel, 33 år gammal, hamnade i en utbrytargrupp om fyra cyklister i precis rätt läge och kunde därifrån vinna.

Men det mest intressanta var ändå det som hände lite längre bak där totalledaren Franck Schleck åkte tillsammans med några av sina värsta konkurrenter, exempelvis totaltvåan Bernhard Kohl.

Gruppen höll dock ihop och Schleck leder fortfarande före just Kohl och Cadel Evans. Till dagens förlorare hör Kim Kirchen och Denis Mentjov som båda tappade någon halvminut i toppstriden.

Mest uppseendeväckande var annars sydafrikanen John Lee Augustyns avåkning mitt under den värsta stigninge. Unge Augustyn föll ner i branten med cykeln, hämtades upp av en åskådare, men fick vänta in servicebilen eftersom cykeln inte gick att bärga. Han tappade därmed massor av tid. Just före avåkningen ledde han.

Svenskhoppet Thomas Lövqvist kom in långt bak tillsammans med klungan.

Tour de France (16:e etappen)
Cuneo-Jausiers (157 km)

1) Cyril Dessel, Frankrike, 4.31.27
2) Sandy Casar, do, s.t.
3) David Arroyo, Spanien, s.t.
4) Jaroslav Popovitj, Ukraina, +0.03
5) George Hincapie, USA, +0.24
69) Thomas Lövkvist, Sverige, +21.53.

Sammanlagt
1) Fränk Schleck, Luxemburg, 68.30.16
2) Bernhard Kohl, Österrike, +0.07
3) Cadel Evans, Australien, +0.08
4) Carlos Sastre, Spanien, +0.49
5) Denis Mentjov, Ryssland, +1.13
47) Lövkvist +1.02.03.

Stefan Elofsson
stefan.elofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista