DN-galan: Christian Olsson

Christian Olsson missar OS

Christian Olssons baksida av låret höll inte. Han fick under DN-galan en ny bristning och missar OS i Peking. Christian Olssons framgångsrika karriär kan därmed vara över.

Christian Olsson hoppar inte i OS. Efter att i ett tidigare hopp på DN-galan ha nått exakt 17 meter kom skadan som innebär att den regerande OS-mästaren inte kan hoppa i Peking.

Det var på DN-galan som Christian Olsson skulle ta de första små stegen tillbaka till världseliten. Han landade på mycket acceptabla 17,00 – men sade ändå att han måste lägga ner sin satsning på OS.

Christian Olssons skadehelvete började redan efter OS-segern i Aten 2004. Guldet tog så hårt på kroppen att det krävdes fyra fotoperationer innan Olsson kunde börja hoppa igen.

Trestegssuveränen var inte tillbaka på tävlingsbanan förrän 2006, då han mot alla odds hoppade hem EM-guldet hemma i Göteborg.

Men under inledningen av 2007 slog Olsson upp en ny skada, den här gången i lårets baksida. Han försökte ändå starta på VM i Osaka förra året, men bara några dagar före mästerskapet slet han åter upp lårskadan.

En ny operationen följde och ännu en lång rehabilitering. Under vintern följde nya bakslag men ännu en bristning i låret och när han siktade på en comeback i juni så började ljumsken säga ifrån.

Många skulle i det läget ha gett upp – särskilt om man, som Christian Olsson, vunnit allt som går att vinna. Men trots guldmedaljer från OS, VM och EM – samt ett världsrekord inomhus – ville inte 28-åringen sätta punkt för sin karriär.

Viljan att vinna gjorde att Olsson åter, 374 dagar efter den senaste tävlingen, stod på ansatsbanan på Stockholms stadion på tisdagskvällen.

Det blev två rejäla hopp. I det tredje sprang han bara förbi plankan. Det var i den ansatsen skadan slogs upp igen. Goodbye, Peking. Och nu krävs ett smärre mirakel för att 28-årige Olsson ska orka göra en nysatsning.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista