Bandy

Finskt lag satsar mot svenska elitserien

I vintras kvalade Haparanda Torneå till elitserien i bandy, samtidigt som finska mästarlaget Torneå PV förlorade mästerskapsfinalen i Finland. Nu har klubbarna kommit överens om en sammanslagning med siktet ställt mot den svenska elitserien.

Det handlar om en unik gränsöverskridande sammanslagning. Den nya klubben Haparanda-Torneå PV skall spela med bästa laget i det svenska seriesystemet, och ett utvecklingslag i den Finska ligan.

Tanken är alltså att föreningarnas samtliga spelare inleder säsongen som en grupp. Efterhand placeras de bästa spelarna i det allsvenska laget, medan övriga spelar i den finska ligan.

Det är fritt att flytta mellan klubbarna till och med 15 januari då transferfönstret stängs.

Tränare för det nya laget blir tidigare Finske landslagsspelaren Jukka Ohtonen i dag spelande tränare i Torneå PV. Ambitionen är att så snart som möjligt kvalificera sig till den svenska elitserien.

Dålig ekonomi
Den svenska föreningen Haparanda-Torneå bandy som kvalade till allsvenskan i vintras har plågats av stora ekonomiska problem, och stora delar av spelartruppen har valt att lämna klubben.

Enligt den nybildade Finsk-svenska sammanslagningens talesman Tommy Innala så har Torneå PV tillräckligt näringslivstöd och ekonomisk kraft för att satsningen skall vara realistisk.  

Torneå PV hade två spelare med i vinterns finska VM trupp.

Per Kahl
per.kahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista