Jerringpriset 30 år

Annichen Kringstad har skålen på golvet

Jerringpriset fyller 30 år och är Sveriges enda idrottsutmärkelse som röstas fram av folket. Själva priset är en skål som består av 15 kg kristall, men var står den ärofyllda tingesten placerad i vinnarnas hem?

Hemma hos orienteraren Annichen Kringstad står den på golvet.

Men den har också varit placerad i hyllor, i ett köksskåp och på festbord – innehållandes chips, godis och tomma läskburkar.

– Men det var inte riktigt okej, säger Kringstad när hon berättar om döttrarnas påhitt.

Det var 1981 som Annichen Kringstad fick Jerringpris-skålen, samma år som hon belönades med bragdguldet för VM-gulden det året.

– Jag minns att det var väldigt speciellt, eftersom det var folket som röstade. Det är ju något annat än en expertjurry med ganska få personer som sitter och gör någon form av subjektiv bedömning.

– Nu var det där ett idrottsår med inte så många andra svenska internationella framgångar. Det var väl tack vara det som jag kunde få de här utmärkelserna.

– Den stora uppmärksamheten i Sverige kom med bragdguldet och Jerringpriset. VM-guld i orientering genererar inte så mycket uppmärksamhet egentligen.

Radiosporten
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista