Friidrott

Nära årsbästa i höjd för Linus Thörnblad

Linus Thörnblad var ytterst nära tre gånger i rad på egna årsbästahöjden 2,31 men stannade på 2,28 i höjdhoppstävlingarna i London.

Andrej Silnov vann höjdhoppet på nya världsårsbästat 2,38.

Silnov var bara fyra i ryska OS-uttagningarna på 2,30, men det stora landet i öst hade möjlighet att anmäla fyra höjdhoppare.

Om Ryssland valde att utnyttja möjligheten så satte Silnov med fredagskvällens resultat stark press på Ryska olympiska kommittén att låta honom tävla.

Något som skulle vara negativt för Stefan Holm, som hade tidigare årsbästat 2,37 – ryssen är den ende som har plusstatistik på svensken.

Linus Thörnblad var felfri över 2,25. Sedan kom höjden som större delen av startfältet hade problem med – 2,28. Endast Silnov klarade i andra försöket.

När svensken hoppade darrade ribban rejält men han fick chansen på nya årsbästat 2,31. Allra närmast var han i tredje försöket men ribban ramlade ner i mattan, nästan lite retfullt. 2,30 står sig som hans bästa utomhusresultat den här säsongen.

Nära världsrekord i damernas stav
Stavhopperskan Jelena Isinbajeva gick in på 4,74 och efter två slarvrivningar var hon illa ute. Ryskan klarade dock i tredje försöket och lättnaden över att få med sig ett resultat syntes tydligt i världsettans ögon.

Isinbajeva stod sedan över 4,81 och klarade 4,87 och 4,93 i första försöken. Enda konkurrenten om segern var Jennifer Stuczynski.

Amerikanskan sparade två hopp efter att ha rivit första på 4,93 och eftersom båda valde att stå över 4,99 lades ribban upp på världsrekordhöjden 5,04.

Stuczynski var aldrig nära men under någon sekund trodde nog publiken i London att ryskan satt sitt 23:e världsrekord, men ribban föll ner och reprisen visade att rivningen trots allt var ganska grov.

Isinbajeva noterade det gällande rekordet 5,03 för bara två veckor sedan på Golden league-galan i Rom och ribbpassagen då sade att högre höjder finns i den ryska kroppen.

Fel häckavstånd
Under galan pågick en fyrkamp för kvinnliga mångkampare. 100 meter häckloppet såg mycket konstigt ut. Mer än hälften av löparna försvann redan halvvägs mot mål.

Det visade sig att avståndet mellan andra och tredje häcken var för kort - en mindre arrangörsskandal. Loppet sprangs om senare under kvällen.

Förutom Silnovs höjdhopp var ett av galans bättre resultat Phillips Idowus 17,42 i tresteg, resultatet är bara 16 centimeter från hans eget världsårsbästa. Asafa Powell vann 100 meter på 9,94.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista