Tour de France 2008

Carlos Sastre skålade sig till tourseger

Carlos Sastre kunde dricka champagne under slutetappen. Segern i årets Tour de France hade spanjoren redan ordnat.

Carlos Sastre har tidigare varit trea i Tour de France och tvåa i Spanien runt, men 33-åringen har aldrig tidigare haft vad som krävs för att vinna i de största etapploppen.

Inte förrän i år. Men segern kom kanske mest för att ingen annan fick eller kunde.

Dopningsjägarna fällde fyra åkare under årets tour och när Riccardo Riccos blod innehöll epo försvann alla tuffa utmanare från Saunier Duval-stallet.

Fjolårssegraren Alberto Contadors stall Astana fick inte ens starta på grund av tidigare dopningsskandaler.

Sastre grundlade sitt livs största seger genom att trampa snabbast av alla uppför de 21 mytiska serpentinsvängarna till Alpe d’Huez tidigare i veckan.

Medan spanjoren stack iväg uppför berget bevakade stallkamraterna Andy och Fränk Schleck de övriga konkurrenterna. I lördagens tempoetapp höll spanjoren undan för australiske favoriten Cadel Evans.

Sastre gjorde korstecken för att hedra bortgångne svågern José Maria Jimenez när han utpumpad gick i mål på lördagens tempoetapp. Jimenez, som också han var proffscyklist, dog av en hjärtattack 2003.

Söndagens avslutande etapp med målgång på Champs-Élysées var en defilering för Sastre. I början av etappen kunde hela CSC-laget åka arm-i-arm, le mot fotoblixtarna och traditionsenligt skåla i champagne.

Sastres marginal till tvåan Cadel Evans, en minut och fem sekunder, var så stor att australiern inte brydde sig om att utmana - och Sastre fick skåla i fred.

Snabbast i söndagens klungspurt var Gert Steegmans. Thomas Lövkvist rullade i mål i huvudklungan och slutade 40:e i sammandraget.

Svensken fick under fem etapper i inledningen bära den vita ungdomströjan, som bäste cyklist under 25 år, men slutade sexa i den tävlingen - en dryg timme bakom Sastres stallkamrat Andy Schleck.

Oscar Freire spurtade hem den gröna poängtröjan och Bernhard Kohl kröntes som bergakung.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista