inför os

Sju ryska stjärnor åkte fast för dopning

Sju ryska friidrottsstjärnor har tills vidare stängts av för dopning. Minst fem av dem var starka medaljkandidater i Peking.

Enligt Internationella friidrottsförbundet (IAAF) har Svetlana Tjerkasova (800 m), Julia Fomenko (1 500 m), Jelena Soboleva (800 och 1 500 meter), Gulfija Chanafejeva (slägga), Darja Pisjtjalnikova (diskus), Tatiana Tomasjova (1 500 m), Olga Jegorova (5 000 m) alla bytt ut urin vid en dopningskontroll.

De flesta av de sju ryskorna är medaljkandidater i sina grenar. Soboleva är snabbast i världen i år på 800 och 1 500 meter med de fantastiska tiderna 1.54,85 samt 3.56,59. Pisjtjalnikova toppar världsårsbästalistan i diskus med ett kast på 67,28.

Chanafejeva, som tog EM-silver 2006, är femma i världen i slägga den här säsongen. Tomasjova är tvåa i världsårsbästalistan på 1 500 meter och Fomenko är sjua i samma gren.

Just 1 500 meter kan bli en öppen gren i OS då även två rumänskor åkt fast för dopning. Elena Antoci och Cristina Vasiloiu, båda topp-20 på distansen i år, har redan kastats ut ur den rumänska OS-truppen.

De flesta ryskorna är fortfarande anmälda till OS och har nu två veckor på sig att överklaga beslutet.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista