OS-porträtt

Håkan är Sveriges största medaljhopp

Håkan Dahlby rankas som Sveriges största medaljhopp i OS. Sporten är dubbeltrap, en lerduvegren.

Dubbeltrapp innebär att man får två lerduvor i taget att träffa. Om man frågar Håkan Dahlby gör det sporten dubbelt så rolig.

– Det händer så otroligt fort. Du har två duvor hela tiden och rytmen och intensiteten i skyttet är fantastiskt trevligt. Du åker från medaljplats till sjätte plats väldigt enkelt i dubbeltrapp, säger han.

Räknar med medalj
Vid OS i Aten slutade Håkan Dahlby femma efter att länge ha legat på en medaljplats.

I Peking räknar han med bättre resultat än så.

– 2006 och 2007 var jag rankad etta i världen. Den erfarenheten jag fick då tar jag med mig in i OS, säger Håkan Dahlby, 42, som dessutom tycker att han tekninskt är en mycket bättre skytt nu än för fyra år sedan.

Vad skulle ett guld betyda i Peking?

– Fantastiskt mycket. Det är fyra års slit sedan Aten. Bara att ta en medalj är fantastiskt. Men det är bara vart fjärde år, och bara en person kan ta guldet. När vi väl kommer dit får de jobba hårt för att ta guldet ifrån mig.

Vilka är ”de”?

– Det är amerikanen Glenn Eller, Bin Huan-Hu från Kina, och engelsmannen Richard Faulds som är fantastiskt duktig. De ska få slita hårt.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista