Speedway

Regn störde fjortonde omgången

Två matcher blev inställda i elitserien i speedway, men tre kunde köras. Indianerna krossade Masarna och Dackarna respektive Lejonen vann smålandsderbyna mot Vetlanda och Västervik.

De regerande svenska mästarna Dackarna vann tisdagskvällens Smålandsderby mot ärkerivalen Vetlanda med 51-45 och tog ett rejält kliv mot en säkrad slutspelsplats.

Dackarna fortsätter att visa fin form på sin hemmabana i Målilla. I derbyt mot Vetlanda seglade laget tidigt iväg till en stor ledning, som mest 29-19 efter åtta heat.

Men Vetlanda kom tillbaka och kvitterade Dackarnas ledning i matchens tolfte heat till 33-33. Detta trots att stjärnan Rune Holta fick bryta matchen efter tionde heatet med en misstänkt axelskada.

Till slut blev Holtas frånvaro för tuff för Vetlanda. Dackarna avgjorde matchen i heat 15 där VM-förarna Hans Andersen och Andreas Jonsson körde fram hemmalaget till ointagliga 48-42 inför det sista heatet.

I Vetlanda var polska stjärnan Jaroslaw Hampel poängbäst, och han tror att Dackarna och Vetlanda kan vara lagen som gör upp om SM-titeln senare i höst.

Under tisdagskvällen genomfördes bara två matcher till. I Kumla vann Indianerna med hela 61-35 och tog både seger och bonuspoäng från Masarna. Därmed gick Kumlalaget upp på slutspelsplats, medan Masarna får försöka klara sig kvar i högsta serien.

I Gislaved befäste Lejonen sin serieledning i och med seger med 52-44 mot Västervik. Som så många gånger förr var det VM-ledaren Nicki Pedersen som förde Lejonen mot seger. Den danska stjärnan tappade bara en poäng under hela matchen. Västervik gick därmed åter en tung förlust till mötes, och har nu tre poäng upp till slutspelsplats.

Matcherna mellan Smederna och Piraterna samt Hammarby-Rospiggarna fick ställas in på grund av det kraftiga regnväder som drog in över södra Sverige under tisdagen. I Eskilstuna dröjde det fram till 20.30 innan domaren beslutade sig för att ställa in matchen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista