1 av 2
Framtidslöftet Elin Eldebrink.
2 av 2
Basket

En ljusnande svensk basketframtid

Sverige har under lång tid aldrig varit i närheten av att kvalificera sig till en OS-turnering. Nu finns det hopp om att det kan bli verklighet.

Återväxten har nämligen aldrig varit bättre och ungdoms-landslagen kan lägga en framgångsrik sommar bakom sig.

Och det är framför allt på tjejsidan som det ser extra ljust ut. det började förra sommaren där de svenska U19-tjejerna sensationellt tog sig till VM-final. Och i sommar har framgångarna fortsatt.

Systrarna Elin och Frida Eldebrink, Louice Halvarsson, Cleopatra Forsman, Farhia Abdi och Jeffrey Taylor har fått fina utmärkelser på sistone.

Lasse Johansson är projektledare på svenska basketbollförbundet. Han ska se till så att Sverige får ett starkt seniorlandslag.

– Framför allt är det utökade landslagsprogrammet som varit igång sedan 2004/2005. Där vi varje år deltar i EM-turneringar med alla åldersgrupper, där då får internationell rutin och får möta svåra motståndare varje sommar.

Kan du beskriva vad du gör konkret i projektet?

– Jag hjälper med individuell utveckling för några av de här spelarna i varje årgång. Det ena benet är fortfarande att de ska vara kvar i landslagsprogrammet och sedan försöker jag ge dem ett extra stöd med individuell träningsplanering.

När tror du vi kan se resultat av det som sker på juniorsidan?

– Jag tror att det kommer visa sig 2010. Då kommer vi kunna se ett begynnande framgång på seniorsidan.

När kan vi få se ett svenskt lag i en OS-turnering?

– Jag hoppas 2016.

Peter Sundkvist
peter.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista