Hans Säfström optimistisk.
handikappidrott

Sverige siktar högt inför Paralympics

Handikappidrottsförbundet sätter ribban högt inför Paralympics i Peking. Fler än de tidigare mästerskapens 21 medaljer ska det bli.

Fyra års förberdelser är snart över. Den 6 september drar Paralympics i Peking igång. Hans Säfström, det svenska handikappidrottsförbundets sportchef, känner att man är väl förberedda.

– Vi åker iväg med en trupp som är väldigt bra förberedd. Nu kan vi åka ner och prestera. Sen kommer givetvis inte alla lyckas med precis det de vill, säger han till Radiosporten.

63 aktiva ingår i truppen som ska tävla i elva av de 20 idrotter som ingår i Paralympics. Inräknat ledare åker sammanlagt 107 personer till Peking.

– Alla är inte där riktigt samtidigt, men huvuddelen, säger Hans Säfström.

Målsättningen har höjts ganska rejält. I Paralympics i Sydney och i Aten tog Sverige 21 medaljer per mästerskap.

– Det är självklart ett bra resultat men vi ska försöka slå det. Sedan kan det vara så att vi kan tycka efteråt att vi har gjort ett riktigt bra spel även om vi har färre än 21. Det beror lite på var de faller ut och hur de faller ut.

Den största guldchansen tycker han att simmaren Anders Olsson har, på 400 meter fritt har.

– Det finns ingen som ska kunna straffa honom där om han är hel och frisk.

Han tycker inte att det känns som att de ligger i bakvattnet av OS.

– Jag tror att för varje spel som går så hamnar vi i en situation där det finns förväntningar på att det inte är slut i och med att man släcker elden efter OS. Fler och fler känner till att det också kommer ett Paralympics, säger han.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista