Dopning

OS-hästarnas b-prov också positiva

Internationella ridsportförbundet, FEI, har fått svar på B-proven för de fyra hästar som avslöjades som dopade under OS.

Svaren bekräftar att hästarna preparerats med otillåtna medel.

Hästarna det gäller är Chupa Chup (Bernardo Alves, Brasilien), Cöster (Christian Ahlmann, Tyskland), Latinus (Denis Lynch, Irland) och Camiro (Tony Andre Hansen, Norge).

Alla fyra testades positivt för samma ämne, capsaicin. Effekten på hästar är dubbel - dels smärtlindrande, dels kan hästarna bli hyperkänsliga.

Att stryka på salva med capsaicin på frambenen på en hopphäst gör den känsligare för beröring och hästen gör sitt yttersta för att inte stöta mot bommarna.

Sedan testerna avslöjats ströks hästarna och ryttarna från startlistan till den individuella hoppningen.

Den 5, 6 och 7 september kommer förhör att hållas med dem som ansvarar för hästarna, skriver FEI i ett pressmeddelande. Förhören är frivilliga. Därefter, i oktober, fattas beslut om eventuellt ytterligare bestraffningar.

FEI avslöjar i ett pressmeddelande också ytterligare ett dopningsfall under OS. Hästen Mythilis, med ryttaren Courtney King, USA, ertappades med det förbjudna ämnet felbinac. King slutade på 13:e plats i den individuella OS-dressyren, en placering hon riskerar att bli av med.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista