Brottning

Ara Abrahamian kräver miljonskadestånd

Ara Abrahamian och Svenska brottningsförbundet kan komma att stämma det Internationella brottningsförbundet (Fila).

Fyra svenska jurister, experter på idrott, förbereder en begäran om att domarna som dömde bort Abrahamian i OS ska stängas av på livstid. Dessutom yrkar de på skadestånd till den svenske brottaren, enligt Aftonbladet.

Att Abrahamian och brottningsförbundet nu agerar mot Fila beror på att de inte anser att Fila brytt sig om utslaget i idrottens skiljedomstol Cas, som menade att Fila gjorde fel som inte granskade svenskens inlämnade protest direkt efter semifinalförlusten i OS.

Svenskarna tror att Fila kommer att avslå begäran om avstängningen av domarna samt skadeståndskraven. I så fall överklagar man beslutet till Cas för att få ett utslag som kan få en prejudicerande effekt.

Fila har kallat Ara Abrahamian och Svenska brottningsförbundet till förhör den 3 oktober för att besluta om eventuella sanktioner av brottaren och det svenska brottningsförbundet.

Abrahamian och Sveriges olympiska kommitté har till Cas överklagat Internationella olympiska kommitténs beslut om att frånta svensken bronsmedaljen efter hans protestaktion under prisutdelningen.

Tidigare nyheter:

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se