Segling

Bakslag och poängavdrag för Ericsson

Mindre än två dygn före starten i Ocean race drabbades den svenska Ericsson-båten av ett svårt bakslag. På grund av viktproblem med kölen kommer svenskbåten att få poängavdrag till dess att felet åtgärdats.

Ynka 626 grams viktlättnad låg bakom beskedet från tävlingsjuryn som slog ned som en chock i Ericsson-lägret i Alicante på torsdagen.

På lördag inleds niomånaderstävlingen Ocean Race med ett hamnrace. Det oväntade beslutet att ge Ericsson 3 en poängs avdrag vid varje tillfälle där poäng utdelas tills felet åtgärdats betyder i praktiken fyra poängs avdrag för båten med den nordiska besättningen.

I Ericssonlägret har man länge vetat att det varit problem med kölen på deras ena tävlingsbåt. När den byggdes i Kista så gjordes hål i kölen för att få den lättare. Efter påpekanden fylldes hålen, men vid kontroll har det visat sig att kölen fortfarande var något för lätt.

De andra teamen har protesterat, men Delta Lloyd drog senare tillbaka sin protest, och tävlingsledningen för Ocean race har hela tiden låtit förstå att det inte skulle bli några följder för Ericsson.

Fram till jurybeslutet på torsdagen. Efter beslutet om poängavdrag kommer kölen på Ericsson 3 inte kunna bytas ut förrän efter målgång av första etappen i Kapstaden i slutet av oktober.

Fram till dess kommer Ericsson 3 att hinna få fyra poängs avdrag. I varje etapp ges poäng efter antal båtar som varit med. Eftersom åtta båtar deltar blir det åtta poäng till segraren, sju till tvåan och så vidare.

I hamnracen ges hälften så mycket poäng, och dessutom finns poäng att hämta vid vissa punkter under de långa etapperna.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista