London är värd för OS 2012.
finanskrisen

London-OS 2012 påverkas av finanskrisen

Finanskrisen och den allmänna ekonomiska nedgången kommer också att påverka OS i London 2012. Det blir sannolikt inte lika storslaget som det var tänkt.

En del nybyggen inför OS 2012 ser helt enkelt inte ut att bli av – det gäller till exempel en tillfällig arena som skulle ha byggts för badminton och gymnastik. I stället försöker arrangörerna flytta de här grenarna till befintliga arenor.

Fäktning kommer också att flyttas till en arena där sporten får samsas med något annat, diskussioner pågår om skytte och basket, bland annat.

Osäkerhet råder kring den storslagna Olympiska parken med arenor och grönområden, alla kostnader ses nu över. Redan är det dock klart att det inte blir 4 200 bostäder för idrottsmännen, utan 3 000. Det finns nämligen en rädsla för att bostäderna inte ska gå att sälja efteråt.

– Det råder ingen tvekan om att finanskrisen har påverkat våra beräkningar, nu får vi arbeta intelligent för att bygga en OS-by i världsklass, säger Londons borgmästare Boris Johnson.

Bland arrangörerna finns också en rädsla för att sponsorer ska dra sig tillbaka. Och hur detta ska påverka budgeten, som har ökat till cirka 112 miljarder kronor.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista