1 av 2
Mycket lovande: Nathalie Fontaine och Farhiya Ali Abdi.
2 av 2
Basket

Farhiya och Nathalie på väg mot toppen

Det är något stort på gång inom svensk dambasket. Farhiya Ali Abdi och Nathalie Fontaine är två av många heta löften. Vi ska följa deras väg upp för karriärstegen.

I somras blev Sverige fyra i EM för U 16-landslag. I laget ingick två stycken talangfulla stockholmstjejer, som visade att svensk dambasket går mot en ljus framtid. De heter Farhiya Ali Abdi och Nathalie Fontaine och spelar för 08 Stockholm.

Farhiyas EM-insats var sensationell och hon utsågs också till turneringens M.V.P (mest värdefulle spelare). Hon ”snittade” 17 poäng, 11 returer och 3 assist - ett lysande facit.

Nathalie, som är född ett år senare än Fahriya, fick ändå en hel del speltid. En atletisk spelare med fin spelförståelse, som också visade framföttterna under en FIBA-camp.

På hemmaplan har Farhiya redan tagit en plats i A-laget, medan Nathalie får nöja sig med att då och då vara med och träna.

Nervös men bra seniordebut
Fayrhiya gjorde ju seniordebut i 08:s damlag i Euro cup-matchen mot italienska Pallacanestro Ribera. Fyra minuter in  på den andra ”quartern” klev hon in på banan och visade direkt upp ett respektlöst spel, trots att hon var fruktansvärt nervös.

Facit blev 3 poäng och 4 returer på 10 minuters spel. Damligapremiären blev en besvikelse för Farhiya. 14 minuters spel gav 3 poäng och 3 returer.

– Jag får hoppas att det blir bättre i fortsättningen, säger Farhiya. Jag får steppa upp lite.

En nöjd coach
Efter två internationella matcher och en i damligan är 08-coachen Anders Härd nöjd med Farhiya.

– Man måste förstå att det är en stor omställning men hon har gjort det jättebra, säger Anders Härd.

Kenneth Range
kenneth.range@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista