skidskytte

"ACO" väntas göra comeback i Östersund

Om drygt fem veckor startar världscupen i skidskytte i Östersund. Sannolikt med Anna Carin Olofsson i den svenska truppen.

– Det känns väl spontant som att Anna Carin skulle komma med om vi nominerade ett lag för världscupen i dag, säger förbundskaptenen Staffan Eklund till Radiosporten.

– Men vi ska se det som en bonus varje gång hon kan vara med den här säsongen, fortsätter han. 

Den 28 juni blev hon mamma för första gången. Knappt fyra månader senare har hon precis kommit hem från ett par veckor långt skidskytteläger i tyska Ruhpolding med övriga landslaget.

– Jag är förvånad över att Anna Carin var så bra som hon var nere i Ruhpolding, säger Eklund.

Sonen sover på nätterna
För Anna Carin Olofsson är mycket annorlunda men ändå inte.

– Jag tycker att det går bra, säger hon om att kombinera rollerna, mamma och elitidrottare, säger Anna Carin Olofsson till TT.

– Den här killen är så himla duktig och sover bra på nätterna. Han har accepterat att jag håller på med det andra också, säger Olofsson med ett skratt.

”Det andra” har också gått utmärkt enligt såväl förbundskaptenen Eklund och Olofsson själv.

”Det kändes bra”
– Hon vill visa alla att det går att komma tillbaka efter att ha fött barn, säger Eklund.

– När jag var nere i Ruhpolding tyckte jag att det kändes bra. Jag hängde med hyfsat och att det går framåt. Jag blir starkare och starkare. Allting kommer mer och mer och jag kan åka fortare, säger Olofsson själv.

Ska köra hela säsongen
Angående starten i världscuppremiären i Östersund, säger hon:

– Målsättningen är att vara med men det är ju inte jag som tar ut laget.

Även om mycket är osäkert hoppas Staffan Eklund på att ha sin stjärna tillgänglig under stora delar av säsongen.

– Har vi tur kan hon vara med väldigt mycket, säger förbundskaptenen.

– Jag hoppas att det blir start. Kan jag bara fortsätta så här och det inte händer något att jag blir dödssjuk, då ska det bara gå framåt. Målsättningen är att köra hela säsongen, säger Olofsson.

Men målsättningen med den kommande världscupssäsongen blir av naturliga skäl annorlunda. Skulle allt gå bra i år ser Eklund möjligheten att ACO kan satsa på i OS 2010 i Vancouver.

Men hur bra är hon jämfört med övriga svenskor?

– Får hon bara skyttet att stämma är hon med i toppen, säger Staffan Eklund.

För Olofsson och övriga svenska skidskyttar väntar närmast ett läger i finska Munio i stället för Kiruna. Snöbristen gör att man måste flytta det sista träningslägret utanför Sverige.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista