Sarah är i storform.
simning

Sarah Sjöström slaktade rekord i Sydney

Sarah Sjöström har verkligen hittat formen inför de sju världscuptävlingar som avgörs på sex veckor. I Sydney slog hon fyra rekord.

Sju världscuptävlingar på sex veckor. Då gäller det att hitta formen. 15-årige Sarah Sjöström är en som lyckats och i Sydney slaktade hon fyra rekord. Efter lördagens svenska rekord på 100 meter fjäril sänkte hon dygnet senare tre personliga rekord.

Sjöström började med att komma trea i finalen på 100 fritt på 54,21, den åttonde bästa tiden på distansen i Sverige genom tiderna. I samma final kom Claire Hedenskog femma, också hon på ett nytt personligt rekord via 54,59.

Sjöström fortsatte rekordjakten på 100 rygg. Visserligen kom hon åtta och sist i finalen, men hon kunde glädja sig åt att hon simmat nästan sekunden snabbare än någonsin tidigare och noterade 1.01,07.

Nöjd förbundskapten
Och dagens tredje sänkning kom på 50 fjäril där trean Sjöström klockades för 26,27, elva hundradelar långsammare än segraren Marieke Guehrer.

– Sara har befäst att hon är den talang vi hoppas och tror att hon är. Hon visar att hon på sikt kommer att ta upp kampen med de riktigt duktiga, säger förbundskapten Tomas Jansson till Radiosporten.

Att hon simmar så många distanser är en medveten strategi.

– Hon är nyss fyllda 15 år och det finns inget skäl för henne att göra idrotten så allsvarlig så att det bara handlar om en eller två grenar. Hon får fortsätta att utvecklas och mogna, säger Jansson.

Nystrand inte lika vass
Stefan Nystrand var inte lika formstark. Han var över sekunden över sitt personbästa i finalen på 50 fritt och kom trea på 22 blankt.

Det krävs helt klart en förbättring om han ska kunna vara med och slåss om slutsegern.

– Nu får han lägga fokus på att försöka revanschera sig i Singapore nästa helg, säger förbundskapten Tomas Jansson till Radiosporten.

Stefan simmade också 50 meter fjäril också.

– Han såg en möjlighet att knipa en tredjeplats i konkurrensen som var. Det ska ses som att krydda sin rundtur på de olika kontinenterna. Det låg sist av grenarna så det var inget som störde hans frisimstävlingar, säger Jansson.

Joline visade framfötterna
I Sydney passade också Joline Höstman på att visa vilket framtidsnamn hon är när hon sänkte de svenska juniorrekorden på såväl 50 bröst (31,15) som 200 bröst (2.23,99).

Robert Hurley såg till att bli världens snabbaste man på 50 rygg när han slog till med 23,24 och snodde världsrekordet av Thomas Rupprath.

Fyra världscuptävlingar (Singapore, Moskva, Stockholm och Berlin) återstår.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista