Peter Larsson bildar nytt lag.
skidor

Ratade skidåkare bildar ett eget lag

Fem åkare som hamnat utanför landslagets träningsgrupper har bildat ett eget lag – New Sweden. En av dem är sprintstjärnan Peter Larsson.

Förra säsongen orsakade en utbrytargrupp, med Mathias Fredriksson i spetsen, tumult i det svenska längdlandslaget. Även i år ställer sig en rad skidåkare utanför landslagets regi - och bildar ett eget lag, skriver Expressen.

Fem ratade åkare, som hamnat utanför landslagets träningsgrupper, har bildat det nya laget New Sweden.

Fem ratade åkare, som hamnat utanför landslagets träningsgrupper, har bildat det nya laget New Sweden.

-Det rimmar illa att landslaget börjar med någon slags budgetlösning inför tre raka mästerskapssäonger, säger sprintstjärnan Peter Larsson, som tillsammans med skidåkarna Daniel Rickardsson, Fredrik Persson, Fredrik Byström och Fredrik Uusitalo har drabbats av landslagets nedskärningar.

Inför säsongen har antalet åkare i landslaget skurits ner då man valt att uteslutande satsa på åkare som är topp 30 på världsrankningen, skriver Expressen.

-Jag tycker det är fel tid att spara. De här tre åren, med två VM och ett OS är för många åkare de viktigaste åren i karriären, säger Larsson till tidningen.

New Sweden ska ha egna träningsläger, egna sponsorer och hoppas ha med ett par åkare i VM i vinter.

Landslagschefen Gunde Svan är enligt Expressen ovetande om satsningen.

-New Sweden? Vad är det? Jaha, det låter ju som en bra grej. De kan nog sporra varandra, säger han.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".