Storstadsklubbarna premieras

Den första juli fördelas de 76 miljoner kronor som Svenska spel delar ut till landets 30 elitfotbollsklubbar i Allsvenskan och Superettan.
På onsdagen beslutade klubbarna själva om nya fördelningsprinciper – 20 procent av pengarna ska fortsättningsvis fördelas baserat på prestation inom vissa områden.
Detaljerna för exakt hur detta ska ske är ännu inte helt klara men vi ger er här ett ungefärligt upplägg för de allsvenska lagen. De fyra, fem lag som lockar mest publik får en bonus på en halv miljon kronor. Det eller de lag som har flest unga talanger i A-laget får en miljon kronor. De två lag som satsar mest på marknadsföring bland invandrare får vardera en halv miljon kronor. Vidare belönas också sportsliga framgångar med en miljon till seriesegraren, men även en sjunde plats ger en viss summa. Samma system men mindre pengar gäller också för Superettan. – Det är ju ett logiskt nytänkande och de som är mer förtjänta av pengarna har gynnats nu. Det kan väl inte vara fel att de som gör bra ifrån sig också belönas, säger Bengt Madsen som är ordförande i svensk elitfotboll. Tillsammans med pengar för tv–rättigheterna som är på cirka 50 miljoner kronor så är de allsvenska klubbarna garanterade ungefär 5 miljoner kronor och lagen i Superettan hälften. Dessa summor gäller för de lag som blir helt utan prestationsbonus. Radiosportens Claes Aronsson har gjort en intervju med Bengt Madsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".