Sverige kan förlora – men ändå vinna

Sverige kan förlora mot Polen i kväll och ändå vinna gruppen. Men då måste landslaget vinna de tre avslutande matcherna mot San Marino hemma, Polen borta och Lettland hemma.
I så fall får Sverige 17 poäng, och det är bara Ungern som kan nå upp till samma poängsumma. Då vinner landslaget på inbördes möten.
Det gör alltså ingenting om Sverige och Ungern hamnar på samma poäng. Landslaget har nämligen en seger och en oavgjord mot ungrarna och vinner då gruppen på inbördes möten. Men om det börjar bli oavgjorda resultat som det blir krångligt. Då kan flera lag hamna på samma poäng. Och då görs en tabell med de inblandade lagen där först poängen räknas, därefter inbördes målskillnad och sedan bortamål. I slutänden kan det faktiskt bli omspel, precis som när Sverige gick till VM 1974 efter seger i den klassiska snömatchen i Gelsenkirchen. Det blev 2–1 mot Österrike med en viss Ralf Edström på plan. Han finns med ikväll också som Radiosportens expertkommentator. Följ matchen och uppsnacket som börjar 19.15 i P4.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".