Sverige klart för EM-final i Örnsköldsvik.
Curling

Lag Anette Norberg klart för EM-final

De regerande Europamästarinnorna lag Anette Norberg är klara för final i curling-EM i Örnsköldsvik. I finalen väntar Schweiz.

Det var en mästerlig sten av Anette Norberg i ett pressat läge som gav Sverige fyra poäng i nionde omgången som vände matchen till Sveriges favör.

Laget som vunnit fem EM-guld får nu spela sin sjätte EM-final efter segern i semifinalen över Danmark med 8-7.

Det svenska damlaget möter Schweiz i lördagens final i Örnsköldsvik. Schweiz har dock besegrat lag Norberg två gånger under EM-turneringen.

Den svenska kvartetten Anna Svärd, Cathrine Lindahl, Eva Lund och Anette Norberg har hittills vunnit fem EM-guld, två VM-guld och ett OS-guld sedan de började spela tillsammans för fem år sedan.

I semifinalen på fredagen visade de svenska damerna dock inte mästarklass förrän i den nionde omgången. Fram till dess haltade det svenska spelet betänkligt.

Semifinalen började dock riktigt bra med 2-0 i första omgången. Men redan i den i andra omgången kom motgångarna då den svenska fyran, skippern Anette Norberg, missade rätt grovt med sina två avslutande stenar och Danmark kunde kvittera till 2-2.

Efter den poängmissen smög sig en stor osäkerhet in i det svenska spelet samtidigt som de danskorna fick självförtroendet stärkt och spelade allt säkrare och mer inspirerat.

Men det rutinerade svenska laget höll huvudet kallt och slog till när det som bäst behövdes - och naturligtvis var det svensk curlings stora affischnamn Anette Norberg, 42 år, som svarade för det stora artisteriet med sin drömsten i nionde omgången.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".