1 av 2
Inget rally-VM för Subaru.
2 av 2
motorsport

Även Subaru drar sig ur VM-rallyt

Två avhopp på två dagar har drabbat rally-VM. Först var det Suzuki med svenske PG Andersson som drog sig ur märkes-VM. Och nu följer Subaru med norska stjärnan Petter Solberg efter.

Faktum är att bara två fabriksstall är kvar, Ford och Citroën.

Och frågan är vad som händer med Citroëns rallyframtid efter att stallets tävlingschef nu också är ansvarig för Peugeots banverksamhet.

Bertil Klarin är tävlingschef för Svenska Rallyt, en bekymrad sådan.

– Jag räknar med att Internationella Bilsportförbundet sitter i krismöte, säger Klarin som menar att en lösning kan vara att det inte körs något märkes-VM i år utan att det bara blir ett förar-VM.

Han är – med facit i hand – glad att det inte körs något VM-rally i Sverige i vinter. Men lider med sina norska kollegor som nu får en VM-deltävling där deras stora stjärna, den förre världsmästaren Petter Solberg, just mist sin arbetsgivare.

Blotta tanken på att han kunnat stå med en tävling utan Solberg och PG Andersson i värmlandsskogarna är skrämmande. Nu är det fjorton månader i stället för 50 dagar kvar till nästa VM-rally i Värmland.

Nästa år jobbar i stället Svenska Rallyt med att organisera den svenska SM-serien. Men också där har man fått ett avhopp, Vännäs, som skulle svarat för en av dom fem deltävlingarna.

– Det var ekonomiska problem som stoppade deras tävling, säger Bertil Klarin.

Trots avhoppet blir det ändå fem deltävlingar i SM eftersom Norrköping går in och arrangerar en tävling i höst.

Mats Dahlberg
mats.dahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".