Bandy-VM-reporter: Robert Tennisberg.

Tennisberg om den svenska VM-truppen

Magnus Muhrén och Andreas Eskhult spelar bandy-VM igen, och unge Christoffer Edlund är en av fyra debutanter.

Det står klart nu när förbundskapten Anders Jakobsson har presenterat sin 18-mannatrupp till VM på hemmaplan 18-25 januari.

Sverige siktar på att ta tillbaka bandytronen igen. Efter det svenska guldet på rysk mark i Kazan 2005 har Ryssland dominerat, och vunnit de tre senaste VM-turneringarna.

Och det är med hjälp av återvändande, rutinerade, veteraner snarare än ungdomlig entusiasm som det svenska laget ska hitta segerreceptet igen.

Magnus Muhrén, Sandviken, tackade nej till fortsatt landslagsspel efter VM i Kemerovo 2007, men har visat storform i Elitserien i vinter. Och eftersom han är sugen på ytterligare framgång så finns han med i årets VM, som ju har Västerås som huvudort.

Muhrén är en av svensk bandys största, med flera VM- och SM-guld på meritlistan. Dessutom blev han årets man fyra år i rad, 2002-2005.

En annan veteran som åter spelar i landslaget är mittfältaren Andreas Eskhult. Han har inte varit med i blågult sedan hemma-VM 2004, men har funnit nåd hos landslagsledningen igen efter att ha varit den drivande kraften bakom Sirius överraskande uppryckning hittills i seriespelet.

Vetlandas talangfulle anfallare, Christoffer Edlund, är en av fyra VM-debutanter i truppen. Och 21-åringen är dessutom den ende som inte spelat en enda landskamp tidigare.

Edsbyspelarna Joakim Hedqvist, anfallare samt Daniel Välitalo, försvarare, är tillsammans med Brobergs back Daniel Jonsson de övriga VM-debutanterna.

Noterbart är att Edsbyns Daniel Liw ratades från VM-spel för andra året i rad. Och dessutom har Jonas Edling och Hans Andersson, båda Edsbyn samt Anders Bruun från Västerås fallit bort jämfört med fjolårets VM-trupp. Det gäller även skadade Daniel Andersson från Villa/Lidköping.

Radiosporten direktsänder naturligtvis från bandy-VM.
Sveriges premiärspelar mot Finland söndagen den 18 januari, och semifinal- och finalspelet avgörs helgen den 24-25 januari.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".