Så här ser "Robban" ut.

VM-Referent: Robert Tennisberg

Robert Tennisberg refererar Sveriges VM-matcher.

Varför är Radiosportens VM-bevakning så bra?

– Därför att vi har en gedigen kunskap om bandyn, och förmedlar händelser och nyheter med ett brinnande engagemang. Dessutom har vi ett rutinerat team, som varit på plats på flera VM-turneringar.

– Kenth Hultqvist har ju dessutom mer erfarenhet än någon annan när det gäller bandy-VM, efter sina år som både spelare, ledare och radioexpert. Det som är värt att veta kring bandy-VM får man reda på via Radiosporten, både via etern och nätet.

Hur ser du på de svenska chanserna den här gången?

– Chanserna till ännu en final är mycket goda. Sverige har ju faktiskt spelat de sju senaste VM-finalerna, och allt annat är ju ett misslyckande. Så är det.

– Men Finland har sitt vanliga, rutinerade, lag som inte får underskattas. Och ryssarna är kanske bättre än någonsin. Så att vinna VM-guld blir svårt, men möjligheten finns absolut.

VM på hemmaplan har inte betytt svenskt guld i de senaste gångerna. Vad talar för att det går bättre den här gången?

– Egentligen ingenting. Men det är klart att det bör vara en positiv sak för en svensk spelare att ha publiken i ryggen, istället för tvärtom.

– Å andra sidan kanske de känner att pressen är större på hemmaplan. De två senaste svenska gulden har ju bärgats på rysk mark. Dags att vända på den trenden nu!

Vilka är de svenska nyckelspelarna?

– Andreas Bergwall i målet, Per Hellmyrs i sin roll som halv, och Patrik Nilsson som målskytt.

– Och så den svenska mittfältsdirigenten, vem det nu blir...

Vilket nytt svenskt namn ska man följa lite extra?

– Daniel Jonsson, ”Popa” kallad, ska bli riktigt intressant att se. Brobergskillen som nu är tillbaka i Söderhamn, efter några säsonger i Edsbyn, har imponerat i Elitserien i flera år från sin vänsterhalvsposition. Nu är det dags att visa vad han går för även i VM-sammanhang, och jag tror han fixar det bra.

Hur ser det ryska laget ut - vem är största profilen?

- Som vanligt vimlar det av klasspelare, som är fantastiska bandylirare. Och de senaste årens teorier att ryssarna inte får ihop det som ett lag har ju motbevisats av att de har vunnit tre raka VM-turneringar.

– Jag har svårt att plocka ut den största profilen bland alla dessa, så det får bli tre: Misha Sveshnikov har alltid varit en favorit. Dessutom är han väldigt trevlig, och pratar klockren svenska.

– Ivan Maksimov var grym i Moskva-VM ifjol, och unge Denis Kriushenkov ska enligt uppgift vara en spelare utöver det vanliga, t.o.m. i Ryssland.

Hur ser det finska laget ut - vem är största profilen?

– Sören Persson har kvar alla sina gamla giganter, som var tongivande när Finland skrällvann VM i Västerås för fem år sedan. Och jag tycker faktiskt att de har ett ännu bättre lag idag. Mer komplett.

– Men de brukar ju ändå vika ner sig när det verkligen gäller. Vi får se vad som händer i år, både i premiären, och i en eventuell semifinal (mot Sverige?). Se upp för guldhjälten från ’04, Super-Sami Laakkonen!

Vem blir VM-kung?

– Jag hoppas på Patrik Nilsson, men är rädd för att han kan heta Sergej Lomanov Jr, för att nämna en fjärde ryss...

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Fakta: Robert Tennisberg

Journalistkarriär i korthet?
– Reporter/programledare på Radiosporten sedan hösten 1996 då jag fick fast anställning, efter att tidigare ha varit praktikant och sommarvikarie. Har arbetat på redaktionerna i Örebro, Västerås och Stockholm.

Det bevakar Robert:
– På vintrarna följer jag framför allt bandy, ishockey och innebandy. På somrarna blir det mest fotboll och friidrott. Men jag gillar nästan all sport. I bandyväg refererar jag nu min sjätte VM-turnering, varav den tredje på svensk mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".