Berntsson bäste svensk.
konståknings-em

Talangen Majarov imponerade i EM

17-årige debutanten Alexander Majorov imponerade mest av de svenska kontåkarna när EM inleddes på onsdagen.

Den ena tyckte det mesta var skit. Den andra retade sig på två missar som definitivt tog bort honom från medaljdiskussionen.

Då var i stället en 18:e plats det svenska glädjeämnet i konståknings-EM.

”Kunde ha gjort lite bättre”
Aldrig tidigare har de varit så många till antalet i ett EM. Av de tre svenskarna var det dock den yngste och mest oerfarne, Alexander Majorov, som gladde mest. I sin mästerskapsdebut gjorde han vad som förväntats och lite till.

– Det var väl mittemellan. Jag kunde ha gjort lite bättre men ändå ok, sade han.

Då var 17-åringen från Luleå överdrivet självkritisk. Hans poäng, 59,24, gav till slut en 18:e plats i onsdagens kortprogram och med god marginal en plats i torsdagens finalfält.

Det var också det stora målet – i alla fall för tillfället.

Framtidsnamn
Majorov är med ett silver på ungdoms-OS svensk konståknings stora framtidsnamn och stöttas numera av Sveriges olympiska kommitté.

Hans talang är odiskutabel. Hans målmedvenhet och mognad imponerande.

– Jag har inte åkt hit för att njuta utan visa vad jag kan. För att komma med till OS i Vancouver skulle jag behöva ett hopp till, en trippel axel. Jag har gjort den på träning men skadade ryggen.

I onsdagens korta program blev det därför bara en dubbelaxel. Det räckte gott för tillfället.

Tunga missar
För övriga svenskar fanns dock större anledning till självkritik. Kristoffer Berntsson ligger sjua (68,19 poäng) efter två missar.

– Två stycken. Det är för mycket i ett kortprogram. Det började jättebra men sedan var jag inte bestämd i landningen på trippel axeln. ”Trippel flippen” har suttit hela veckan och så funkar den inte nu, sade han.

– Det är bara att glömma och köra järnet i morgon.

”Det var skit”
Det gällde även Adrian Schultheiss. Överraskningen på hemma-VM förra året var mest besviken av de tre efter en elfteplats (66,45).

– Det var skit. Jag kände bara osäkerhet. Förra året hade jag självförtroende. Nu efter alla skador känner jag att jag varken har fysiska styrkan eller självförtroendet.

Striden om EM-guldet blir som väntat en tvåmansuppgörelse mellan Brian Joubert, Frankrike, och Thomas Verner, Tjeckien, där Joubert har ett rejäl övertag efter korta programmet, 86,90 poäng mot Verners 81,45.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".