Svårt hitta ledare till idrotten

Det är väldigt svårt att hitta nya ledare till styrelseposterna i idrottsföreningar och många ledare är rädda att drabbas ekonomiskt om en klubb går i konkurs.
En enkät som Riksidrottsförbundet gjort bland hundra föreningsledare visar att det är svårt att rekrytera ledare och stryrelserepresentanter till idrottsklubbar. Riksidrottsförbundet har frågat 100 förtroendevalda kassörer och ordföranden i några av Sveriges 20 000 klubbar, och det visar sig att nästan alla engagerade är män i dryga 50-årsåldern. Enkäten visar att det är ett tufft jobb, och varannan tillfrågad säger att de engagerat sig för att ingen annan vill. Bara 15 av 100 tillfrågade säger att de aldrig funderat på att sluta det ideella arbetet. En förklaring till att många tvekar inför att arbeta i föreningar är att många är oroliga för att drabbas och bli personligt ansvariga om föreningen går dåligt ekonomiskt Nick Holland är en av många som lägger ner mycket tid i sin idrottsförening. Holland är ordförande i Bagarmossens BK som ligger fyra i fotbollens division 3 östra svealand. Holland berättar för radiosporten att nästan all hans lediga tid går åt till arbetet i Bagarmossen. – Man har ett finger med i spelet överallt. Jag har stått i kiosken på Kärrtorps idrottsplats. Jag har intervjuat tränare, förhandlat med andra föreningar om spelarövergångar. Det är en uppsjö av olika arbetsuppgifter som man sysslar med. Nick Holland lägger ner 30–40 timmar i veckan på Bagarmossens BK, men han får ingen ekonomisk ersättning för den tid han ger klubben. Han tycker dock att det vore fel att han som förtroendevald och ansvarig för ekonomin i föreningen skulle ta ut något arvode, men han tycker att Riksidrottsförbundet och kanske staten skulle ge något tillbaka till de som engagerar sig, kanske i form av utbildning eller liknande. Du kan höra hela reportaget här på sr/se/radiosporten.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista