Nilsson inledde målsskyttet.
bandy-vm

Sverige obesegrat genom gruppspelet

Sverige besegrade planenligt Vitryssland i den sista gruppspelsmatchen i bandy-VM.

Ett möte med Vitryssland klockan halv tolv en vardagsförmiddag borde enligt gällande idrottslogik innebära några tjugotal tappra åskådare.

Istället var det 2 153 som såg 13-3-segern.

Landslaget trodde knappt sina ögon när de skrinnade in på isen. Det var hejaramsor, trummor och stundtals närmast Beatles-skrik från läktarplats.

Spelarna överraskade
– Vi trodde det skulle vara tomt, sade en överraskad Andreas Westh efter landslaget i samlad trupp åkt runt och vinkat till publiken efter matchen.

Det var Västeråsspelarna Tobias Holmberg och Victor Engström som fick uppdraget att locka publik till arenan. De kontaktade skolorna i närområdet, och efter samtal med rektorer och lärare bjöd de in skolungdomar till matchen.

”Alla förstod inte vad som hände”
Drygt 2 000 dök upp - vilket var betydligt fler än på VM-matcherna i Eskilstuna och Solna tillsammans.

– Det märktes väl att kanske inte alla på läktarn förstod precis vad som hände, men kan vi locka nya bandyintresserade av detta så är det jättepositivt. Och det är mycket roligare för oss att spela, sade lagkapten Westh.

När den största chocken lagt sig så bjöd landslaget på några fina mål, även om de bara ansträngde sig halvhjärtat. Motståndet var helt enkelt för dåligt.

Daniel Mossberg:

Slagsmål i slutminuten
– Skulle vi köra för fullt så skulle det bli betydligt större siffror än så här, så är det ju. Men det var kul att spela för allt folk och vi ville bjuda dem på lite finlir, sade han.

Matchen då?

Patrik Nilsson gjorde 1-0 efter en dryg minut och sedan ramlade bollarna in i jämn takt. Förutom VM:s första slagsmål, Olov Englund blev lite lätt irriterad på en motståndare i slutminuterna, så gick allt enligt planen.

Johan Andersson spelade inte, hans lårkaka från matchen mot Ryssland i onsdags ska dock inte hindra honom från spel i lördagens semifinal.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".