1 av 2
Skadades på vägen ner.
2 av 2
Friidrott

Alhaji Jeng fick ribban i ögat

Både Alhaji Jeng i stavhopp och Linus Thörnblad i höjd kom tvåa. Jengs tävling fick dock ett snöpligt slut, efter en udda skada.

Stavhopparen Alhaji Jengs årspremiär slutade med en lapp över ena ögat. Jeng fick ribbans ena ände i ytterkanten av ögat, på väg ner efter misslyckat försök i omhoppning om segern i Scandinaviumgalan.

Det blev en något udda stavtävling i Scandinaviums friidrottsgala på torsdagen. Alhaji Jeng klarade 5,35 direkt och tog 5,55 i sitt andra försök. Sedan var bara Jeng och ryske OS-tvåan Jevgenij Lukjanenko kvar i tävlingen. De slog till med en överraskande stor höjning, till 5,75.

Den höjden klarade dock ingen. Alhaji Jeng var närmast, men det räknas liksom inte. I det läget hade Jeng och Lukjanenko hoppat exakt likadant under tävlingen. Omhoppning tillgreps för att kora en segrare, med ett hopp var på varje höjd tills de två kunde skiljas åt. Man startade på 5,75, som ånyo visade sig för högt för bägge duellanterna.

Därefter sänktes ribban till 5,70. Då var olyckan framme för Alhaji Jeng. På väg ner mot mattan fick han ett slag i ytterkanten av ögat av ribban, som han just själv rivit ner. Jeng togs till sjukhus, men kunde återvända till arenan efter någon timma. Då såg stavhopparen ut som en slagen boxare vid ögat.

Lukjanenko dömdes som segrare i stavtävlingen.

Thörnblad tvåa
En andraplats i galan blev det också för höjdhopparen Linus Thörnblad. Han klarade 2,28 till synes ganska lätt. Men segerhöjden 2,31 var ryssen Jaroslav Rybakov ensam om att bemästra.

Carolina Klüft, som inte tävlar i längdhopp under innesäsongen, sprang 60 meter på 7,61 i sin årsdebut. Den tiden är 21 hundradelar över hennes personbästa, och räckte inte till final i Scandinavium.

Lena Berntsson gick till final på 60 meter som sista löpare, med tiden 7,55. I finalen vässade hon sig till 7,41, vilket räckte till en fjärdeplats.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista