Ingemar Johansson knockade Floyd Paterson i juni 1959.
Boxning

"Ingo" Johansson är död

Förre boxningsvärldsmästaren Ingemar Johansson har avlidit. Han blev 76 år gammal.

Ingemar Johansson trollband det svenska folket vid radioapparaterna natten till den 27 juni 1959. Det var då han mötte världsmästaren Floyd Pattersson i Yankee Stadium i New York.

Många lyssnare minns den här natten väl – en svensk världsmästare i tungvikt var något alldeles enastående. Via Radio Luxemburg hördes reportern Lars-Henrik Ottossons legendariska referat och svensk idrott hade fått en av sina allra största världsstjärnor.

Det började när Ingemar Johansson, ”Ingo” som tolvåring köpte den billigaste biljetten till en boxningsgala i mässhallen i Göteborg. Han fångades av skådespelet och slagväxlingarna. Hjärtat bankade och att han bestämde sig för att bli boxare. 

Ingemar Johansson ansåg sig vara född till att bli boxare, skrev han senare i memoarboken ”Sekonderna lämnar ringen”.

”Ingo” var stor för sin ålder och dessutom stark och snabb. Karriären gick spikrakt uppåt. Redan som 17-åring blev han svensk tungviktsmästare – och det trots att pappan alltid trott att sonen var för snäll för att bli en framgångsrik boxare.

Som amatör vann han 61 av 71 matcher.

Kanske gick karriären för fort. 1952 diskvalificerades han för passivitet i OS-finalen i Helsingfors. Varken Ingemar eller hans motståndare slog ett enda slag mot varandra. Hans taktik var att försvara sig, men journalisterna skrev att Ingemar drog skam över Sverige.

Hemresan beskrev han - i sin bok - som en mardröm. Det som räddade honom var föräldrarnas stöd.

– Min far sa ”du gjorde helt rätt min pojk”.

Ingemar Johansson beskrev sig själv som försiktig i ringen. Hans hårda höger blev berömd, men den var inte bäst, tyckte han själv.

Efter OS blev han proffs. Han gick 28 matcher och vann 26 av dem. De enda han förlorade var de två returmatcherna mot Floyd Pattersson 1960 och 1961.

Ingemar Johansson slutade boxas efter fighten mot britten Brian London som han vann på poäng. Han blev nedslagen och räddad av gonggongen. Efteråt tryckte DN den prisbelönta löpsedeln: ”Vakna Ingo- DU VANN!”.

Även efter karriären levde Ingemar Johansson delvis ett offentligt liv. Han drev en krog och ägde en fisketrålare, flyttade till Schweiz och sedermera till USA där han drev en motellrörelse. 

Ingemar Johansson hade sinne för språk, han gillade konst, lyrik och poesi.

Och en världsmästare förblir en mästare. 2002 valdes Ingemar Johansson in i boxningens Hall of Fame. Då hade han flyttat tillbaka till Västkusten där han trivdes allra bäst och gärna sjöng ”Västkustens vals”.

Bengt Hansell, Ekot
bengt.hansell@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista