brottning

Elitserien dog innan den återuppstod

Efter tio år skulle elitserien i brottning göra comeback. Men hela serien ställs istället in.

Orsaken är att många av de svenska elitbrottarna tävlar för tyska klubbar som inte vill släppa dem till svenska tävlingar.

Enligt regelverket får en brottare vara aktiv i sin svenska moderklubb och samtidigt vara med i en tysk klubb.

Konflikt med Tyskland
Men tyska klubbar har egna regler som säger att brottare i den tyska ligan inte får representera mer än en klubb.

Detta med hänvisning till Europacupen, där teoretiskt sett brottare som representerar två olika klubbar skulle kunna ställas mot varandra.

– Men vi har inga svenska lag som är med i Europa, så det är inget problem, säger Svenska brottningsförbundets ordförande Jan Holmqvist till TT.

”Hinner inte”
Men Internationella brottningsförbundet Fila ger Tyskland rätt att skriva sina egna regler och när de beskedet damp ner på tisdagen fattades beslutet att inte dra i gång elitserien den 21 februari.

– Vi får helt enkelt åka ner till Tyskland och prata med dem. Men på den här korta tiden hinner vi inte få saken avgjord, säger Holmqvist.

– Men vi ska återkomma nästa år. Det är viktigt att få i gång elitserien.

Fem klubbar drabbas
Det är främst de skånska klubbarna, Eslöv och Ore, som har brottare som är aktiva i tyska klubbar, och utan dessa inte vill starta i en elitserie.

Efter att två lag dragit sig ur tidigare skulle elitserien ha omfattat fem klubbar. De övriga är Örgryte, Spårvägen och Arboga.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista