1 av 2
"A-Rods" erkännande skakar hela idrottsnationen USA.
2 av 2
Baseboll

Rodriguez erkänner dopning

Basebollsportens största stjärna Alex Rodriguez, tredje basman i New York Yankees, erkände igår att han under flera år dopat sig.

Det var i söndags som den stora tidningen Sports Illustrated sade sig ha flera källor som bekräftade att Alex Rodriguez åkte fast i dopningstest 2003, då han spelade i Texas Rangers.

Sedan dess har hela USA gått och väntat på att Rodriguez skulle bemöta anklagelserna. Det gjorde han i en TV-intervju på måndagen, och valde då att erkänna.

– Jag tog förbjudna preparat och för det är jag mycket ledsen och djupt ångerfull.

Riskerar inget straff
Fram till 2004 var dopning inte straffbart inom baseboll, vilket gör att Rodriguez inte heller riskerar något straff i efterhand.

Samtidigt är Alex Rodriguez sportens största stjärna och representerar sedan 2004 New York Yankees, där han har idrottsvärldens överlägset mest penningstinna kontrakt. Han tjänar motsvarande 2,2 miljarder kronor (bonusar ej inräknade) de närmaste sex åren.

Rodriguez är också noggrann med att poängtera att han inte dopat sig som ”Yankee”:

– De senaste åren har jag bevisat för alla och för mig själv att jag inte behöver något sånt.

Hans position i New York är ändå starkt ifrågasatt i dagsläget.

Yankees ses åtminstone av New York-borna som det stoltaste idrottslaget i världen med sina traditioner av framgångar. Nu vill många se att lagets bästa spelare lämnar laget.

Ännu ett bakslag för sporten
För USA som idrottsnation är detta en enorm besvikelse.

Rodriguez som förra året var den yngsta spelaren genom tiderna att nå 500 homeruns har setts som den som ska ”ta tillbaka” det nysatta totala homerun-rekordet (762) som fuskaren Barry Bonds satte förra året.

Bonds har även han åkt fast för dopning...

Alex Rodriguez skulle göra rekordet rättvisa genom att slå det utan att ha fuskat.

Obama uttalade sig
Till och med Barack Obama uttalade sig igår på en presskonferens.

– Det är deprimerande. Det här befläckar en hel era i basebollens historia.

Richard Henriksson
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista