SOK:s Stefan Lindeberg.
SOK

Medlemmarna vill ha kvar SOK

De 35 medlemsförbunden röstade vid ett extra möte för att bevara Sveriges olympiska kommitté.

De 35 medlemsförbunden enades vid ett extra möte på torsdagskvällen om att SOK-styrelsen ska fortsätta att försöka förhandla fram ett samarbetsavtal med Riksidrottsförbundet, RF, om ett samlat elitstöd för landets alla 68 idrottsförbund.

Ett samlat förslag från simförbundet och friidrottsförbundet ledde till att mötet klubbade igenom förslaget att SOK ”utser personer till en förhandlingsgrupp för medverkan i den fortsatta diskussionen om samlat elitstöd med beaktande av behovet och kravet på en gemensam strategi”.

Hård kritik
Mötet beslutade även att tillställa RF ett brev med motsvarande förslag.

Kritiken mot SOK:s och RF:s oförmåga att samarbeta för svensk idrotts bästa var bitvis hård från flera specialförbund.

– Vi vill att det ska hända saker i svensk idrott och att det händer omgående. Ni måste kunna tala er samman. Det är lite genant att ni inte klarar det, sade simningens Sven von Holst.

– Ni har inte lyckats med ert uppdrag och det säger jag till er båda, sade friidrottens Lennart Karlberg och vände sig till SOK-ordföranden Stefan Lindeberg och Karin Mattsson Weijber, riksidrottsförbundets ordförande som deltog vid mötet.

”Gör om från början”
Flera talare krävde att fokus måste läggas på verksamheten och inte i första hand på organisationen; om Sverige behöver ett samlat idrottsorgan eller om SOK och RF ska fortsätta verka sida vid sida även i framtiden.

– Gör om från början och kom tillbaka till nästa årsmöte och lös det här, dundrade bordtennisens Walter Rönnmark.

Badmintonförbundets Mervi Karttunen var lika frän:

– Jag förstår inte vad som pågår. Det är pinsamt...alla ni kloka människor med erfarenhet och kunskaper.

Lindeberg självkritisk
Stefan Lindeberg tog åt sig av kritiken.

-Vi inser att vi har misslyckats, annars hade vi inte kallat till det här mötet. Vi tar till oss kritiken. Det viktigaste var att vi fick ett klartecken att lägga organisationsfrågan åt sidan och gå in i sakdiskussionen.

Behövs en förhandlingsgrupp?

– Vi har ju uppenbart kört i diket så.

Vad handlar det om, dig och Karin Mattsson Weijber?

– Nej, det handlar om att RF satte sin organisationsfråga i första rummet (en sammanslagning) och att vi inte kunde diskutera sakfrågan. Vi har försökt och vi ska inte göra någon dramatik av det här utan nu får vi förhoppningsvis igång en process i själva sakfrågan.

Tryggade mötet SOK:s framtid?

”Starkt tryck”
– Åtminstone i den meningen att vi kan ta den viktiga elitutvecklingsfrågan utan att organisationsstrukturen ska ifrågasättas.

– Det gör det lättare att komma fram.

Om RF säger nej till vad ni kommer fram till vid riksidrottsmötet i maj och vill ha en organisation?

– Det är ett starkt tryck att det blir en konstruktiv diskussion efter det här mötet.

Hur blir gången nu?

– Vi kommer att skicka ut brev till förbunden med förslag på lämpliga personer (till förhandlingsgruppen) och så fort vi kan skickar vi ett brev till RF och ber dem att göra på samma sätt. Vi vill hålla ett högt tempo för att komma framåt i sakfrågan.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".