1 av 2
Ara Abrahamian var riktigt arg efter OS-brottningen.
2 av 2
Brottning

Cas dömer mot Abrahamian

Enligt idrottens skiljenämnd, Cas, hade IOK rätt att diskvalificera Ara Abrahamian från OS. Han får därmed inte tillbaka sin bronsmedalj.

Cas anser att Ara Abrahamians beteende vid pris-ceremonien efter OS-tävlingen var i strid med de olympiska reglerna, trots att han känt sig bortdömd. Följdaktligen var beslutet att diskvalificera honom rimligt enligt Cas.

Ara Abrahamian lämnade ju OS-prispallen i protest och la ifrån sig medaljen mitt på brottarmattan.

SOK:s ordförande Stefan Lindeberg tar beslutet med jämnmod.

– Som väntat ändrade inte Cas IOK:s beslut. Men det viktiga med den här processen var att hålla trycket uppe mot internationella brottningsförbundet och IOK och på det sättet bidra till de regeländringar som skett.

Tidigare beslut stödde Ara
Redan innan OS var över meddelade Cas att Internationella brottningsförbundet, Fila, brustit på flera punkter och krävde dessutom att Fila ser över sina regler.

Abrahamian fick därmed en viss upprättelse, även om bronspengen fortfarande var förlorad.

SOK kämpade vidare
Direkt efter Cas-domen bestämde sig dock Sveriges olympiska kommitté (SOK) för att fortsätta kämpa för 33-åringen – denna gång hos Internationella olympiska kommitéen (IOK), som helt diskvalificerade svensken från OS.

Men denna gång gick det alltså inte vägen.

Tidigare nyheter:

Quiz:

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".