Jeng hoppade 5,81 i Globen.
Friidrott, GE-galan

Alhaji Jeng satte svenskt rekord i stav

Alhaji Jeng förbättrade på onsdagskvällen sitta svenska inomhusrekord i stavhopp och Johan Wissman blev tvåa på 400 meter.

Det har tagit tre år och massor av skadeproblem. Men nu är Alhaji Jeng tillbaka i världstoppen igen. Han lämnade Globen med svenska rekordet 5,81.

Alhaji Jeng svingade sig över 5,81 i det tredje och sista försöket vid friidrottsgalan i Globen på onsdagskvällen. Ribban studsade till, hoppade runt, men valde ändå att ligga kvar fem meter och 81 centimeter ovanför Globens golv.

Jeng hade även det tidigare rekordet (5,80), satt i ukrainska Donetsk för drygt tre år sedan. Men den forna VM-tvåan har haft problem med skador sedan 2006. Nu är han äntligen tillbaka.

Australiern Steve Hooker - som hoppat 6,06 i år - vann tävlingen på 5,86. Pavel Gerasimov, Ryssland, snodde andraplatsen på färre rivningar än Jeng.

Wissman öppnade för hårt
Johan Wissman var redan snabbast i Europa på 200 meter (20,93) och 300 meter (32,62) när han kom till Globen. Men i årsdebuten på 400 meter fick Wissman öppnade alldeles för hårt (21,74) för att kunna hålla hela distansen.

Den regerande inomhusvärldsmästaren Tyler Christopher, Kanada, kunde spurta förbi på upploppet och vinna på 47,01. Tvåan Wissman var 33 hundradelar bakom. Wissmans personbästa är 46,04.

Svårt för Thörblad
Linus Thörnblad hade det däremot svårt i Globen och stannade på 2,26 i höjdhoppet.

Thörnblad tog av sig överdragsbyxorna först inför sista försöket på 2,30. Det hjälpte inte.

Svensken slutade fyra i tävlingen, som vanns av amerikanen Jesse Williams på 2,30.

Unga som övertygade
Mattias Claesson svarade för en rykande avslutning när han var trea i 800-metersloppet, bara åtta tiondelar efter segrande ryske stjärnan Jurij Borzjakovskij. Men Claessons tid i årsdebuten var tyvärr 43 hundradelar från EM-kvalgränsen 1.48,50.

”Men jag är övertygad om att jag blir uttagen till EM ändå. Jag kände att jag kunde ha vunnit loppet. Jag var inte ens trött och kunde ha sprungit 100 meter till”, sade Claesson efteråt till TT.

EM-klare Michael Tornéus visade att hans 7,95-hopp i Glasgow i januari inte var någon slump. Tumbakillen landade på fina 7,87 i Globen. Kubanen Ibrahim Camejo vann längdhoppstävlingen på 8,05.

Radiosporten/TT
Radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".