För få dopningstest i orientering

Ett av Sveriges guldhopp i VM nästa vecka, Emil Wingstedt, anser att det genomförs alldeles för få dopningstester bland elitlöparna.
Bara två gånger under hela sin karriär har Emil Wingstedt blivit kallad till dopningsprov. - Det är förvånansvärt lite, säger Sveriges VM-stjärna till Radiosporten. - Före avresan till VM borde RF eller Svenska Orienteringsförbundet dopningstesta samtliga i Sveriges trupp. Då elimineras också risken för ofrivillig dopning, att man fått i sig något via kosttillskott, säger Wingstedt, som pekar på att hela Finlands VM-trupp testats både inför förra VM och nu inför Schweiz-VM. En av Sveriges förbundskaptener, Marita Skogum, pekar på att alla de bästa i VM-testerna nyligen dopningstestades. Men också hon anser att fler tester bör genomföras i orienteringsvärlden. Den svenske landslagschefen Signar Eriksson har sedan ett år tillbaka brevledes klagat hos Internationella Orienteringsförbundet. - Som det är idag sker fullgoda test bara i samband med VM. Under hela Världscupen ifjol gjordes inte ett enda test. Det beror bl.a. på att IOF är ett fattigt förbund, säger Signar Eriksson. VM i orientering börjar på måndag i Rapperswil, några mil öster om Zürich.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".