Andreas Vinciguerra gjorde en kanonmatch men föll till slut.
Tennis: Davis cup

Israel kvitterade efter långt drama

För Thomas Johansson krävdes det en femsetare innan det till slut blev seger. För Andreas Vinciguerra tog det också fem set - men med motsatt resultat.

1-1 i fredagens DC-singlar gör att Sverige nu troligtvis måste vinna lördagens dubbel för seger över Israel.

En svensk seger var ett måste. Två kändes som en utopi. Men efter Johanssons inledande 3-2-seger mot Harel Levy, (6-7, 6-4, 7-5, 4-6, 8-6) och Vinciguerras bragdartade insats såg det länge ut som en möjlighet.

Till slut blev det ändå förlust för Vinciguerra, 2-3 i set efter 11-9 i avgörande, och fredagens utgång i DC-mötet i Malmö blev den mera väntade, 1-1 i matcher.

På lördag ställs Simon Aspelin/Robert Lindstedt mot troliga dubbelparet Andy Ram/Amir Hadad och om Sverige ska ha chans till seger bör det bli vinst i dubbelmötet.

När väl DC-matchen som fyllt tidningssidorna de senaste dagarna kom igång på fredagen fanns ett fåtal demonstranter utanför Baltiska hallen men desto fler polismän. Inomhus var det blott par hundra åskådare på läktarna i form av säkerhetsvakter, massmedier och funktionärer. De fick se två svenska spelare göra comeback på ett oväntat imponerande sätt.

Thomas Johansson som varit borta från spel sedan oktober på grund av en häloperation inledde med att vinna ”måstematchen” mot Israels sämste singelspelare, Harel Levy.

Dock inte förrän efter fem set, nästan exakt fyra timmars spel och vid ett läge bara två bollar från förlust.

Levy, med samma racket som världsettan Rafael Nadal, men inga andra likheter, gjorde också betydligt bättre ifrån sig än någon trott.

Avgörandet kom dock vid inledningen av sjunde gamet och ställningen 6-6. Då dömdes Levys förstaserve ut, efter en lång men fruktlös protest tappade israelen tre raka poäng och Johansson kunde bryta till 7-6 och serva hem matchen.

För svensk seger i Vinciguerras möte mot Dudi Sela, rankad 63:a, såg på förhand ut som en omöjlighet. Skåningen som inte spelat på tennistouren sedan 2006 var en chansning av DC-kaptenen Mats Wilander.

Utan matchrutin men med en respektlöshet och vilja pressade han Sela matchen igenom. Med en dräpande forehand räddade han en matchboll vid underläge, 4-5 i avgörande set. Han bröt fram och det dröjde till ställningen 10-9 innan ett avgörande till slut kom.

Ett dubbelfel och en enkel volley gav Sela ett nytt break och chans att avgöra - den här gången med framgång.

För Vinciguerra var det en imponerande insats men inför tomma läktare och i ett kortsiktigt perspektiv utan någon större mening. För hans del handlar det nu att ladda om inför söndagen.

Då kan han eventuellt få en ny chans - i så fall i en femte och avgörande match.

Matchfakta
Sverige-Israel 1-1

Thomas Johansson–Harel Levy 6-7 (3-7), 6-4, 7-5, 4-6, 8-6, Andreas Vinciguerra–Dudi Sela 6-4, 3-6, 6-3, 3-6, 9-11.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".