Forts...Formel 1-säsong lika med flygplan

Andra resor däremot har fått hjärtat att slå ett par extra frivolter i halsgropen. Som när jag en gång flög med Alitalia från Milano via Florens till Frankfurt.

När vi gjorde mellanlandningen i Florens måste jag erkänna att jag blev lite nervös. Man har ju fått en viss rutin under åren när det gäller start och landningar.

Jag såg att banan var kort och mitt intryck var att vi landande med alldeles för hög hastighet. Genom fönstret såg jag att vi oroväckande snabbt närmade oss slutet av asfaltssträckan.

Det såg tydligen piloten också för han inte bara svängde hårt åt vänster utan drog samtidigt i handbromsen och slängde ut drivankaret.

Det tjöt och rök om däcken. Ett par lådor öppnades och porslin och glas flög ut. De två flygvärdinnorna och deras manliga kollega tittade nervöst på varandra.

Bredvid mig satt en engelsman som läste sin tidning utan att ens verka vara intresserad av vad som hände.

När däcken tjöt som högst sänker han tidningen tittar på mig och säger utan att ens höja på ögonbrynet att italienare flyger sina plan på samma sätt som de kör bil. Och fortsatte att läsa. Han måste ha varit urfadern till vad vi kallar en cool typ.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".