Domare kan ha mutats.
handboll

Handbollen undersöker mutbrott

Flera mutbrottsanklagelser inom europeisk handboll får Europeiska förbundet (EHF) att reagera.

Bland annat frågar förbundet 450 domare och ledare om de utsatts för mutförsök.

En svensk domare berättar nu att han utsatts för mutförsök.

– Jag och Patrick Håkansson var nere i Skopje och dömde en match med bland annat Vardar och fick då en förfrågan. Inte i direkta pengar men vi blev erbjudna en fin semester i Makedonien. Givetvis tackade vi nej till det erbjudandet, säger Maths Nilsson till elithandbollens hemsida.

Nilsson säger att det var gamla domare som kom med erbjudandet. Han och kollegan Håkansson har rapporterat händelsen till en svensk EHF-delegat.

– Det skulle vara förödande för handbollen som det visar sig att korruption är vanligt. Vi måste göra en ordentlig upprensning av det här och har redan tagit en del grepp, säger Tor Lian, den norske EHF-ordföranden, till norska Aftenposten och VG.

– 300 domare och 150 ledare har fått brev från oss där vi ber dem svara ärligt på om de blivit utsatta för mutförsök de senaste fyra åren, säger Tor Lian.

Den senaste tiden har den tyska storklubben Kiel beskyllts för mutbrott, ett tyskt domarpar stoppades i ryska tullen med 50 000 dollar i väskan efter att ha dömt en Europacupmatch och två danska domare har sagt sig blivit erbjudna 30 000 euro för att hjälpa Rumänien till seger i VM-kvalet mot Montenegro.

Lian törs inte säga om det kan komma fler korruptionspåståenden.

Peter Olsson sitter i Svenska handbollförbundets domarkommitté och har tidigare dömt mycket internationellt.

Han har fått brevet från EHF, men säger till TT att han inte känner till någonting om eventuella mutförsök inom handbollen.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".