ridsport

Brink och Telde till världscupfinalen

Sverige har två ryttare i dressyrens världscupfinal nästa månad. Jan Brink med Briar och Minna Telde med Don Charly får göra resan till Las Vegas.

Minna Telde red hem sin finalplats i holländska s-Hertogenbosch på lördagen. Hon startade som nummer sju i det sista världscupkvalet och red sin nya kür, det fria programmet till musik, för andra gången.

Minna Teldes nya kürprogram möttes av blandade reaktioner från domarna. Hon slutade på niondeplats i resultatlistan, ett snäpp bättre ån i torsdagens Grand Prix.

Sju ryttare från västeuropeiska ligan går till final och sex av dem red i s-Hertogenbosch, bara Jan Brink saknades i startfältet. Trygg i att hans poäng i världscuptabellen skulle räcka till final stod Brink över sista kvalet och har i stället haft tränaruppdrag i Brasilien.

Till skillnad mot finaldebuten Don Charly är Jan Brinks Briar en riktig veteran i världscupsammanhang. Finalen i Las Vegas blir hans åttonde, och sista. Den framgångsrike hingsten kommer att pensioneras efter världscupfinalen i april.

Isabell Werth, Tyskland, vann Grand Prix Kür i s-Hertogenbosch och slutade också i topp på världscuptabellen. Hon är kvalad till final tillsammans med Adeline Cornelissen, Hans Peter Minderhoud och Jeannet Haazen, Holland, Monica Theodorescu, Tyskland och Jan Brink och Minna Telde. Totalt kommer 15 ryttare från de olika ligorna att starta i finalen.

Regerande världscupmästarinnan Anky van Grunsven är inkvalad som regerande mästare men har inte lyckats kvala sin OS-häst IPS Salinero till finalen. Hon kan hoppas på ett wild card från arrangören eller starta med sin andrahäst IPS Painted Black.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista