Sundsvall i ekonomisk kris

Allsvenska GIF Sundsvall, som firar 100 år på lördag, tvingas sänka sina spelarlöner med tio procent. Klubben, som ligger på kvalplats, är på väg mot ett underskott på två miljoner i år.
Klubbens ordförande Johan Sterner säger till Radiosporten att om spelarna inte går med på en lönesänkning kan det bli så att dem inte får någon lön alls i slutet av året.
Den 1 september ska Giffarna ha ett möte med kommunen och näringslivet om föreningens framtida mål. Johan Sterner betonar att man har ett bra samarbete idag, men pengarna räcker inte till. Blir inte stödet större tvingas föreningen sänka målsättningen. Och då är risken stor att Sundsvall blir en förening för Superettan. I en artikel i tidningen Kommunaktuellt idag rankas Sundsvall som den allsvenska förening som har bäst samspel med sin kommun. Giffarna har också en mycket låg planhyra - bara 200.000:- om året, näst lägst av dom allsvenska klubbarna. Dessutom är kommunens sponsorstöd stort. Totalt får dom fjorton allsvenska klubbarna c:a fyra miljoner i sponsorstöd från sima hemkommuner. Sundsvall får i särklass mest, 1,1 miljoner av dom fyra. När det gäller planhyror betalar Helsingborg mest, fyra miljoner om året, följda av Djurgården med 3,1 och Örebro 2,8 miljoner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".