Tennis

Malmö förbjuds arrangera Davis Cup

Beslutet att inte tillåta publik under DC-matchen mellan Sverige och Israel står Malmö dyrt.

Internationella tennisförbundet (ITF) och dess Davis cup-kommitté fördömer beslutet att spela matchen mot Israel utan publik och förbjuder nu Malmö att arrangera DC-matcher i tennis i fem år framåt.

Svenska tennisförbundet döms dessutom att betala 15 000 dollar (124 000 kronor) i normal publikavgift, som det svenska förbundet hoppats slippa betala, och en extra straffavgift på 25 000 dollar (206 000 kronor), totalt 40 000 dollar (330 000 kronor).

ITF ställer också följande krav i framtiden:

Om en liknande händelse upprepas så förlorar Sverige rätten att spela nästa match på hemmaplan. Alla DC-arrangörer i Sverige måste skriftligen inkomma med en garanti att publiken kommer att släppas in.

Förbudet mot Malmö som DC-stad kan dock vara verkningslöst. Svenska tennisförbundet har tidigare meddelat att man ska se över de avtal man har med tre Davis cup-arrangörerna: Malmö, Helsingborg och Göteborg.

Efter förlusten mot Israel väntar i höst en kvalmatch för Sverige för att hålla sig kvar i elitdivisionen. Motståndare och om det blir hemma- eller bortaplan är dock inte klart ännu.

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".