Rättvisare med "Ara"-regeln.
Brottning

Rättvisa och förvirring av nya regeln

Spårvägens Sharun Vardanyan tog sig vidare i brottnings-EM via den nya ”Ara”-regeln. Men först efter ett riktigt resultatkaos.

Den nya ”Ara”-regeln inom brottningen visade sig vara bra mot orättvisan. Men mot virrigheten hjälper den inte.

Regeln, som kom efter bråket kring Ara Abrahamians OS-matcher och var resultatet av hård kritik mot det Internationella brottningsförbundet, innebär att man kan protestera under pågående match och speciell jury kallas in. Situationen man bråkar om visas på storbildsskärm och juryn (den fanns inte i OS) grubblar.

Så långt fungerade allt bra i Vardanyans match mot armeniern Khorosov Melikjan, bland annat silvermedaljör i VM. Svenskarna tyckte armeniern fick en trea när han skulle ha haft en tvåa, och eftersom svensken ledde ronden med 3-0 så var skillnaden livsviktig.

Juryn höll med svenskarna. Då började virrandet.

Det stod 3-3 på tavlan. Så 3-2 som blev 3-3, som byttes till 3-2 och så var det 3-3. En stund pågick matchen med fel resultat på tavlan. Och så med fem sekunder kvar var det dags för nytt kaos. Nu efter armenisk protest och domaroenighet.

Till sist blev det 5-4 i ronden, den tredje och avgörande och Vardanyan var vidare i EM. Fast inte med guldchans. I kvartsfinalen fick han stryk av vitryssen Michail Sjamjonov och har nu en återkvalsmatch att vinna innan han kan brottas om brons.

Övriga svenskar försvann ur EM ganska snabbt under lördagsförmiddagen. Robert Rosengren, 74 kilo, kvalade in via tjecken Petr Novak men föll i åttondelsfinalen mot en lett.

Jesper Karlsson, 60 kg, och Per Emil Sundberg, 55 kg, förlorade sina förstamatcher och fick ingen chans till återkval.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".