1 av 2
2 av 2
Senast Niklas Jihde guldjublade med AIK i Globen var 2006.
inför innebandyfinalen aik-warberg

Niklas Jihde tror på SM-guld

SM-finalen i innebandy blir Niklas Jihdes sista match. Radiosporten har träffat legendaren inför dramat i Globen.
Följ matchen i webbradion och i Sportextra med start 15.30.

Jihde och AIK har sett starka ut i slutspelet, även om starten på matchserierna mot Pixbo och Storvreta började lite trevande. Men efter att maskineriet väl kommit igång, har inget kunnat stoppa Gnaget.

– Vi har haft en skön känsla genom hela slutspelet. Vi fick en tuff start mot Storvreta, men behöll ändå lugnet i laget och det är det nya med årets AIK, säger den snart pensionerade målsprutan och understryker att det verkligen är sista matchen på elitnivå.

– Definitivt. Innan säsongen bestämde jag mig för att köra stenhårt och hade som mål att gå till SM-final mot Warberg. Det kan inte bli bättre, säger han.

AIK mot Warberg, två giganter i svensk innebandy, Niklas Jihde ser inte att han kunnat få en häftigare avslutning på karriären.

– Det är vi som är de två bästa laget, det är så man vill ha det och man vill att Magnus Svensson ska vara med på planen, säger Jihde.

Warbergs och landslagets storstjärna Magnus Svensson har missat delar av slutspelet och är ett osäkert kort inför årets sista match. Men oavsett om han är helt frisk eller inte, så ser Niklas Jihde honom som ett stort hot.

– Det är helt sjukt det han gjort under sin korta innebandykarriär. Han dominerar inte alls matcherna, men på något sätt hamnar han ändå som hjälte.

AIK går in i finalen med ett helt ordinarie manskap. Och förstakedjan med Niklas Jihde, Karl-Johan Nilsson och Fredrik Djurling spelar återigen tillsammans.

– Det är bara att glida med och stå och vifta med klubban på bortre stolpen, säger Jihde om sin roll i formationen, innan han blir mer allvarlig.

– Det är jag som ska kliva fram i morgon.

Om Jihdes matchtröja ser ovanligt tajt ut i finalen så beror det inte på en plötslig viktuppgång. Förklaringen är helt enkelt att han bytte tröja med Storvretas Mika Kohonen efter sista semifinalen. Och att den nya är av storleken medium i stället för large.

Vad tror då Niklas Jihde om innebandyfesten i Globen?

– Det blir en häftig final, mycket mål och två offensiva lag. 9–7 till AIK låter väl bra, säger han.

Robert Tennisberg
robert.tennisberg@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".