1 av 2
Norska segrar i tiomila.
2 av 2
orientering

Norge tog dubbla segrar i tiomila

Daniel Hubmann avgjorde för andra året i rad tiomila för norska Kristiansand. På damsidan vann Halden före svenska Domnarvet.

Schweizaren Daniel Hubmann kunde för andra året i rad avgöra Tiomila för norska Kristiansand, den här gången efter suverän sololöpning på sistasträckan. I spurtstriden där bakom förde Thierry Gueorgiou in Kalevan Rasti som tvåa nio sekunder före Henrik Löfås, OK Linné.

Det blev en rafflande avslutning i årets Tiomila vid skånska Ljungbyhed, där orienteringen till stor del fällde avgörandet. Ut på sista sträckan gick IFK Göteborg, som legat i täten sedan sträcka sex, samtidigt som fjolårssegrarna Kristiansand.

Drygt fyra minuter där bakom växlade finska Vehkaladhen Veikot före OK Linné, medan Kalevan Rasti var nästan sju minuter bakom tätduon.

Daniel Hubmann, regerande världsmästare på långdistans, visade kapaciteten direkt och sprang ifrån Göteborgs finske landslagsman Mats Haldin.

På de sista sex kilometerna efter varvningen blev Mats Haldin även infångad av de tre förföljande lagen Kalevan Rasti, Linné och Vehkaladhen Veikot.

I skuggan av de utländska giganterna blev det i stället Uppsalaklubben OK Linné som stod för den bästa svenska insatsen.

Förutom trean OK Linné och femman IFK Göteborg lyckades ytterligare fyra svenska lag slå sig in bland de tio främsta. Pan-Kristianstad blev sjua, Lidingö åtta, Hakarpspojkarna nia och Leksand tia. Men i toppen har det varit norska segrar tolv gånger de senaste tretton åren.

Domnarvets Lina Bäckström gick ut med ett försprång på en och en halvminut på sistasträckan i Tiomilas damstafett. Men ett rejält misstag på den fjärde kontrollen i de skånska skogarna förstörde chanserna till svensk seger.

Det var där, på väg till fjärde kontrollen, som Anne Margrethe Hausken smet förbi, och såg med imponerade orientering även på resten av slutsträckan till att segern hamnade hos norska Halden.

I segrande Halden ingick förutom fransyskan Celine Dodin, tjeckiskan Vendula Klechova och de två norskorna Ida Marie Näss Björgul och Anne Margrethe Hausken också en svenska - Kajsa Nilsson.

På den fjärde sträckan borrade Kajsa Nilsson inledningsvis i täten, men växlade till slut en och en halv minut efter Domnarvets Lena Eliasson.

Halden vann på tiden 3.51.15 och var till slut 4.30 före Domnarvet. Trea slutade finska Turun Suunnistajat, 6.56 efter, medan Sävedalen med Camilla Berglund på slutsträckan tog hand om fjärdeplatsen, 8.25 bakom Halden.

I Domnarvets silverlag sprang i tur och ordning Karolina A Höjsgaard, Dana Brozkova, Eva Jurenikova, Lena Eliasson och Lina Bäckström. Domnarvet fick en tuff start i Tiomila sedan Karolina A Höjsgaard tappat flera minuter redan på väg till den andra kontrollen.

Reulstat tiomila, herrar
1) Kristiansand, Norge
2) Kalevan Rasti, Finland, +4.18
3) Linné, Sverige, +4.29
4) Vehkalahden Veikot, Finland, +4.52
5) Göteborg, Sverige, +4.58

Resultat tiomila, damer
1) Halden 3.51.25
2) Domnarvet + 4.20
3) Turun Suunnistajat 6.46
4) Sävedalens AIK 8.15
5) KOO-VEE 10.58
6) Södertälje-Nykvarn 11.00
7) Lynx 11.41
8) Ulricehamn 11.45
9) IFK Lidingö 11.56
10) OK Kolmården 13.15
11 OK Linné 13.19
12 Tamperen Pyrintö 14.26

Radiosporten
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".