Solna på väg mot SM-guld.
Basket, SM-slutspel damer

Dramatiskt när Solna kopplade greppet

Solna leder efter måndagens seger med 2-1 matcher mot Telge. Segersiffrorna skrevs till 69-68 efter stor dramatik i slutminuterna.

Solnas basketdamer ledde SM-finalen med 21 poäng. Det struntade gästande Telge i. Med två sekunder kvar stod det 69-68 men en Telgemiss gav Solna segern och 2-1 i finalmatcher.

Telge, som vann andra finalen hemma i lördags med 23 poäng, såg helt chanslöst ut. Solnas starka lagförsvar och vilja gav 25-17 efter första perioden där Elisabeth Egnell, totalt 27 poäng, och Maria Näsström, 11, var hetast framåt.

-Nyckeln är bättre tålamod. Men det var en lite period där vi tappade konceptet, sade Solnas tränare Stefan Bergman i halvtid till Svensk basket television.

Den lilla svackan märkte dock inte många och i halvtid ledde Solna med 41-27.  Som mest ledde Solna med 58-37, 21 poäng.

Det struntade Telge i. Anförda av Hanna Bouldwin, totalt 18 poäng, gjorde Telge ett fenomenalt ryck i fjärde där man pressade, stressade och producerade fram till underläge en poäng, 68-69, och bollinnehav när matchklockan tickade ner mot noll. Men ett sista försök att få till ett skott under korgen misslyckades och Solna kunde rida ut stormen.

Nu leder man med 2-1 i matcher och kan bärga guldet i Södertälje på torsdag. Men det lär nog bli fem finalmatcher och i så fall delas guldet ut i Solnahallen på tisdag.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".