Ramsi blir av med OS-guldet.
Peking-OS

OS-mästaren Ramsi avslöjad som fuskare

Den olympiske mästaren på 1 500 meter, Rashid Ramzi från Bahrain, har lämnat prov med spår av bloddopningsmedel.

Bahrains olympiska kommitté meddelade att Rashid Ramzi, som är född i Marocko, lämnat ett prov som innehöll bloddopningsvarianten mircera.

Ramzi blev bahrainsk medborgare 2002 och skrev idrottshistoria i friidrotts-VM i Helsingfors 2005 då han som den förste sedan Peter Snell 1964 vann både 800 och 1 500 meter.

Enligt uppgift kommer Ramzi att resa till Paris för att närvara då resultatet av B-analysen av hans dopningsprov presenteras.

Ramzi uppges ha testats åtta gånger i samband med OS i Peking och alla resultat från då var negativa.

Italiens olympiska kommitté (Coni) bekräftade på onsdagen att cyklisten Davide Rebellin, som tog silver i linjeloppet, lämnat ett positivt dopningsprov i samband med OS i Peking.

Tysklands cykelförbund gick också ut med att Stefan Schumacher testats positivt. Tysken är redan avstängd för dopning.

I mars fick han två års avstängning av Internationella cykelförbundet sedan han testats positivt för bloddopning under Tour de France förra året, strax före OS.

I Tour de France vann han de två tempoloppen och hade ledartröjan under två dagar. Han har nekat till att ha dopat sig.

Internationella friidrottsförbundet bekräftade att tre av de sex ertappade från OS 2008 är friidrottare. IAAF kommer inte att namnge dem innan B-analyserna presenterats.

I samtliga fall rör det sig om en ny form av bloddopningsmedlet epo, kallat mircera. Proverna har testats om med förbättrade analysmetoder som gjort att substanserna kunnat spåras.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista