1 av 2
Trefaldige mästaren Fredrik Ekblom kör på biogas i år.
2 av 2
STCC

Miljömedveten Ekblom byter till biogas

Mantorp står som värd för STCC-premiären. På startlinjen finns Fredrik Ekblom, som bytt bensin mot biogas.

I dag drar STCC säsongen igång och första anhalt är Mantorp Park. Årets startfält är stort och konkurrensen är stenhård. Trefaldige mästaren Fredrik Ekblom har inför stundande säsong bytt bensindriven bil till biogasdriven.

Han och förarkollegan Patrik Olsson kommer för första gången i STCC köra två gasdrivna Volkswagen Scirocco för team Biogas.se.

Radiosporten åkte med under en träningsrunda i veckan för att snacka teambyte och miljömedveten motorsport med Ekblom.

– Det känns fantastiskt kul och det är en stor utmaning att få vara med och utveckla biogasdriften i STCC och i tävlingssammanhang, det var lite för spännande för att tacka nej till, säger han.

STCC har genomgått en rad förändringar inför säsongen, bland annat körs loppen på fredagar och lördagar och två korta lopp utan depåstopp har ersatt ett långt lopp med depåstopp. Förare har bytt team och för första gången får vi alltså se STCC-bilar som körs på biogas.

Fredrik Ekblom, hur står sig biogasbilen i konkurrensen?

– Man är optimist och hoppas att när vi får en bil på banan så ska vi vara konkurrenskraftiga, men vi fick bilen för 14 dagar sedan och har gjort tre testdagar i Sverige så jag tror inte vi kommer att vara med i toppen i år, säger han.

Hur fort går den då?

– Jättefort, flera hundra...

Premiär på Mantorp, hur bra passar den banan dig?

– Den passar väldigt bra, det är en favoritbana och jag tror att den passar vår bil bäst av de banor vi kör på.

Om du måste tippa mästare i år vem/vilka säger du då?

– Jag tror att Robert Dahlgren blir svårslagen, Volvo är ett bra team och bra uppbackning. Han är motiverad och kan han få en bra start på säsongen blir han svårslagen. Teammästerskapet går nog till Westcoast Racing.

Annie Granzell
annie.granzell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".